De ce chinezii se asigură că omoară pietonii în accidente de mașină

de: Daniel Ștefan
31 08. 2018

Există o țară unde dacă ești lovit de o mașină, ai cele mai mari șanse să mori oricum, chiar dacă supraviețuiești.

E aproape de necrezut, nu-i așa? Dar, în China, există o asemenea practică macabră. În urmă cu câțiva ani, un jurnalist de la slate.com, povestea câteva cazuri desprinse parcă din filmele cu crime.

În aprilie 2015, șoferița unui BMW a lovit accidental o fetiță de 2 ani într-o piață de fructe din Foshan. Degeaba a strigat bunica fetiței să oprească, pentru că a lovit un copil. Șoferița trecuse deja peste capul victimei, dar când a realizat ce a făcut, a dat mașina înapoi și a trecut a doua oară peste capul fetiței. Abia atunci s-a coborât din mașină, dar femeia nu avea nici măcar permis de conducere. I-a spus bunicii victimei să nu spună poliției că ea a condus BMW-ul, ci soțul său: “Putem să vă dăm bani”.

Un astfel de caz este unul dintr-un lung șir de astfel de evenimente nefericite. Chiar dacă pietonii supraviețuiesc impactului, șoferii se asigură că victima nu se mai scoală niciodată de pe asfalt. Există chiar și o zicală pe bază acestei mentalități: “Mai bine sa lovești până ucizi, decât să lovești și doar să rănești”.

În 2008, o cameră stradală de supraveghere a surprins un accident similar soldat cu crimă. Șoferul unui Passat a lovit o bătrânică de 64 de ani, dar, ca să se asigure că este moartă, a trecut de mai multe ori peste corpul femeii până a strivit-o complet.

În mod revoltător, șoferul Zhao Xiao Cheng a plătit 70.000 de dolari pentru cheltuielile de înmormântare și a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare. Zhao argumentase că a crezut că a lovit un sac de gunoi, nu un om. Judecătorii au fost de acord că bărbatul a ucis o femeie din neglijență, în ciuda faptului că imaginile înregistrate pe camerele de supraveghere erau destul de concludente.

Fenomenul “lovește și ucide” a apărut ca urmare a obligației șoferului vinovat de a avea grijă pentru tot restul vieții de persoana pe care a lovit-o și a supraviețuit. Așa este cultura chineză, dar modul în care au evoluat azi oamenii este diferit de obiceiurile și mentalitățile tradiționale, chiar și în statele conservatoare din Asia de Est. Banul pare să corupă aproape orice ființă umană în prezent și mulți sunt dispuși să intre câțiva ani la închisoare, decât să se “ploconească” pentru tot restul vieții față de un necunoscut. Fie că pietonul este sau nu vinovat, șoferul este oricum sancționat, iar regula se aplică în ambele situații.

Din punct de vedere financiar, este mai avantajos să te asiguri că victima e moartă. Nu trebuie apoi decât să plătești cheltuielile de înmormântare, undeva între 30 și 50 de mii de dolari. În caz contrar, spitalizarea, medicamentele, tratamentele ce s-ar întinde pe ani de zile sau pe tot restul vieții tale, te-ar putea costa sute de mii de dolari. Dar, merită să ucizi un om, doar ca să nu-ți iei tu un angajament important? Se pare că pentru mulți chinezi merită.

Un alt caz din 2010, are ca protagonist un șofer care a pledat vinovat pentru ucidere din culpă după ce a lovit o biciclistă, dar a înjunghiat-o de mai multe ori, ca să se asigure că e moartă. Aici, dovezile nu puteau fi neglijate, dar, chiar și așa, judecătorii, polițiștii și chiar mass-media se împacă destul de ușor cu procedura “lovește și ucide”.